Όλα τα πρόστιμα για ανυπότακτους στις Εφορίες

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ":  www.kathimerini.gr/753965/article/epikairothta/ellada/ola-ta-prostima-gia-anypotaktoys-stis-efories

Στα 25 του ο Θοδωρής έφυγε για Αγγλία. Οπως γράφει ο ίδιος σε ιντερνετικό φόρουμ, η κατάσταση στην Ελλάδα αποδεκάτισε κάθε όνειρο της οικογένειάς του. «Εχω δύο γονείς μακροχρόνια ανέργους, εισόδημα μηδέν, αποταμιεύσεις μηδέν, τα χαράτσια να σκάνε βροχή, δεν άντεξα, έπρεπε να κάνω κάτι».


Οταν πήρε την απόφαση, υπηρετούσε τη θητεία του στον Στρατό. Στο εξάμηνο πήρε αναβολή, έφυγε και έπιασε δουλειά στο Λονδίνο. Οταν η αναβολή τελείωσε, η μητέρα του απευθύνθηκε στη Στρατολογία για να ρωτήσει τι μπορεί να γίνει. Εκεί της είπαν ότι αν το παιδί δεν παρουσιαστεί στην επόμενη ΕΣΣΟ, θα του επιβληθεί 6.000 ευρώ πρόστιμο. Οπως και ο Θοδωρής, έτσι και ο Χ. Τον Δεκέμβριο του ’12 τα μάζεψε όλα και τράβηξε για Σουηδία. Βρήκε δουλειά σε μια εταιρεία, οδηγός μπετονιέρας. Εκτοτε στέλνει χρήματα στους γονείς του για να πληρώνουν τους φόρους που τους έχουν γονατίσει. Η αναβολή του έληξε και μια συστημένη επιστολή έφτασε στους δικούς του. Πρόστιμο 6.000 ευρώ για μη εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων του Χ.

Πρόκειται για την εφαρμογή της περίφημης υπουργικής απόφασης Βενιζέλου (ΦΕΚ Β΄ 517/2011), η οποία αυστηροποίησε τις ποινές για τους ανυπότακτους, θεσπίζοντας το παραπάνω πρόστιμο. Μάλιστα, ενώ έως τότε το διοικητικό πρόστιμο διαγραφόταν εάν όσοι διέκοπταν την ανυποταξία τους αθωώνονταν στο Στρατοδικείο, σήμερα τα στρατολογικά γραφεία στέλνουν κατευθείαν τα πρόστιμα στις εφορίες, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της ποινικής δίωξης.

Για ποιους ισχύει

Το πρόστιμο ισχύει τόσο για τους ανυπότακτους του εσωτερικού όσο και γι’ αυτούς του εξωτερικού, ακόμα και για αυτούς που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικής κρίσης. «Ενώ σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να μεταναστεύουν χιλιάδες νέοι στο εξωτερικό, δεδομένου ότι η ελπίδα επαγγελματικής αποκατάστασης στην πατρίδα έχει χαθεί, η Πολιτεία συμπεριφέρεται με εκβιαστικό τρόπο προς τους νέους αυτούς. Θέτει ουσιαστικά το εκβιαστικό δίλημμα: ή υπηρετείς τη θητεία σου ή πληρώνεις εξοντωτικό πρόστιμο 6.000 ευρώ», λέει στην «Κ» ο δικηγόρος με ειδίκευση στα συγκεκριμένα θέματα κ. Χαράλαμπος Χάχαλης. «Ο μετανάστης νέος κηρύσσεται ανυπότακτος, δεν μπορεί να το αποπληρώσει λόγω του ύψους του και ως εκ τούτου έρχεται αντιμέτωπος με αυστηρές κυρώσεις. Το πρόστιμο βεβαιώνεται ταμειακά από την εφορία και έχει προσαυξήσεις. Η εφορία, μάλιστα, μπορεί να προχωρήσει στην αναγκαστική είσπραξή του, ήτοι στην αναγκαστική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του ανυπότακτου».

Μέχρι την εξόφληση του ποσού, ο ανυπότακτος δεν μπορεί να λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας. Επιπλέον, η εξόφληση του προστίμου δεν απαλλάσσει από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις. Οπως εξηγεί ο κ. Χάχαλης, ο οποίος αυτή τη στιγμή χειρίζεται πολλές τέτοιες υποθέσεις, το πλέον παράλογο είναι ότι η εντολή προς την εφορία για βεβαίωση του προστίμου δίνεται πριν ακόμα ο ανυπότακτος λάβει γνώση της ανυποταξίας του ή έστω σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

«Δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν πριν κινηθεί η σχετική διαδικασία». Σύμφωνα με την κείμενη στρατιωτική νομοθεσία, ο ανυπότακτος εξωτερικού μπορεί να ζητήσει την ακύρωση του προστίμου μόνο εφόσον αποκτήσει μελλοντικά την ιδιότητα του μονίμου κατοίκου εξωτερικού. «Ο διωκόμενος μπορεί μόνο δικαστικά να αντιμετωπίσει το πρόστιμο. Να ισχυριστεί ότι έχει διακόψει την ανυποταξία του και για τον λόγο αυτό να διαγραφεί το πρόστιμο».

Ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι συγκεκριμένες υποθέσεις. Δεδομένου ότι ο νόμος είναι πρόσφατος, είναι η πρώτη «σειρά» των ανυπότακτων που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. «Δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομολογία. Δεν ξέρουμε ακόμα τι κάνει δεκτό το δικαστήριο και τι όχι. Είμαστε σε αναμονή των πρώτων σχετικών αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων», καταλήγει ο κ. Χάχαλης.