ευεργετικά μέτρα και διοικητικές διευκολύνσεις για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Δημοσιεύτηκε προσφάτως η νέα Υπουργική Απόφαση (Φ. 454/11/229946 Σ.3662/2023 - ΦΕΚ 3267/Β/17-5-2023), με ευεργετικά μέτρα και διοικητικές διευκολύνσεις για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (υπηρεσίες-ασκήσεις-απαλλαγές), η οποία περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και παράλληλα συμπληρώνει κενά της προηγούμενης νομοθεσίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ως σύζυγοι νοούνται πλέον και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης του ν. 4356/2015 (Α' 181), ενώ η ιδιότητα του γονέα μονογονεϊκής οικογένειας ή του ασκούντος την αποκλειστική επιμέλεια τέκνου παύει πλέον με τη σύναψη εκ μέρους του, γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.

Οι βασικότερες ρυθμίσεις – ορισμοί σύμφωνα με τη νέα απόφαση έχουν ως εξής:

α) Στρατιωτικοί είναι οι εν ενεργεία αξιωματικοί (μόνιμοι, μόνιμοι εξ εφέδρων, έφεδροι εξ εφέδρων και κατ' απονομή), Ανθυπασπιστές και υπαξιωματικοί (μόνιμοι, μονιμοποιηθέντες εθελοντές και μονιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες).

β) Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), είναι τα ενήλικα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα ή εργασία και τα ανήλικα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ή τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο (τύπου 1).

γ) H αναπηρία και η ανικανότητα για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα ή εργασία, πιστοποιούνται από το οικείο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή από την Ανώτατη κατά Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων Υγειονομική Επιτροπή.

δ) Γονέας μονογονεϊκής οικογενείας είναι αυτός που ασκεί κατ' αποκλειστικότητα, εν τοις πράγμασι ή μετά από σχετική ανάθεση, το σύνολο των λειτουργιών της γονικής μέριμνας τέκνου.

ε) Ασκών την αποκλειστική επιμέλεια γονέας είναι αυτός που ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ' αποκλειστικότητα την επιμέλεια τέκνου είτε κατόπιν συμφωνίας είτε κατόπιν δικαστικής απόφασης.

στ) Η ιδιότητα του γονέα μονογονεϊκής οικογένειας ή του ασκούντος την αποκλειστική επιμέλεια τέκνου παύει με τη σύναψη εκ μέρους του, γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.

ζ) Ως σύζυγοι νοούνται και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης του ν. 4356/2015 (Α' 181).

η) Μέλη οικογένειας είναι ο/η σύζυγος και οι συγγενείς α' και β' βαθμού συγγένειας εξ αίματος και εξ αγχιστείας.

θ) Ως άσκηση νοείται και η εκτέλεση αποστολής πολεμικού πλοίου.

Ευεργετικά μέτρα

1.Οι κατωτέρω στρατιωτικοί απαλλάσσονται από την εκτέλεση υπηρεσιών και από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις και έχουν δικαίωμα επιλογής του χρόνου εργασίας, σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου:

α) Οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών.

β) Όσοι ασκούν κατ' αποκλειστικότητα την επιμέλεια ανήλικου τέκνου που είναι ΑμεΑ.

γ) Όσοι ασκούν την επιμέλεια ενήλικου τέκνου κατόπιν δικαστικής απόφασης.

2.Οι κατωτέρω στρατιωτικοί εκτελούν μόνο υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και απαλλάσσονται

από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις και αποστολές, λαμ- βάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων τους και της άσκησης:

α) Όσοι ασκούν την επιμέλεια ανήλικου τέκνου που είναι ΑμεΑ. Σε περίπτωση που οι ασκούντες την επιμέλεια γονείς είναι και οι δύο στρατιωτικοί, τα ευεργετήματα απολαμβάνει ο ένας εκ των δύο, κατόπιν υποβολής σχετικής δήλωσης, εκτός εάν τα ανήλικα τέκνα τους είναι περισσότερα του ενός.

β) Όσοι ασκούν κατ' αποκλειστικότητα την επιμέλεια τέκνου. Σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου, έχουν δικαίωμα επιλογής του χρόνου εργασίας.

γ) Όσοι ασκούν την επιμέλεια ατόμου που είναι ΑμεΑ, κατόπιν δικαστικής απόφασης.

δ) Οι γυναίκες στρατιωτικοί που ασκούν την επιμέλεια τέκνου, μέχρι τη συμπλήρωση των δύο (2) ετών της ηλικίας του.

ε) Όσοι έχουν σύζυγο που είναι ΑμεΑ ή νοσηλεύεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ημερών σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η νοσηλεία. Σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου, έχουν δικαίωμα επιλογής του χρόνου εργασίας.

3.Οι στρατιωτικοί που συνυπηρετούν και ασκούν από κοινού την επιμέλεια του τέκνου τους:

α) Εκτελούν υπηρεσίες που απαιτούν διανυκτέρευση και συμμετέχουν σε ασκήσεις, οι οποίες δεν συμπίπτουν ημερολογιακά.

β) Όταν ο ένας γονέας συμμετέχει σε άσκηση, ο έτερος γονέας δεν εκτελεί υπηρεσίες.

γ) Σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου, τα ωράριά τους δεν συμπίπτουν.

4.Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνοικούν με το τέκνο τους και ασκούν από κοινού την επιμέλειά του με τον έτερο γονέα, δεν τίθενται σε επιφυλακή υπηρεσιών, εφόσον ο έτερος γονέας αδυνατεί για πραγματικούς λόγους να επιμεριστεί τα τρέχοντα ζητήματα ανατροφής και μέριμνας του τέκνου και ιδίως σε περιπτώσεις διαζευγμένων που διαμένουν μόνιμα σε απόσταση άνω των σαράντα (40) χιλιομέτρων μεταξύ τους ή συζευγμένων που ο ένας απουσιάζει για διάστημα πέραν των τριάντα (30) ημερών από την οικία. Αυτοί εκτελούν υπηρεσίες που απαιτούν διανυκτέρευση και συμμετέχουν σε ασκήσεις και απο-στολές, μειωμένες κατά το ήμισυ, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων τους και της άσκησης.

5.Οι παρ. 1 έως 4 εφαρμόζονται αναλόγως και για τους ανάδοχους γονείς.

6.Οι γυναίκες στρατιωτικοί που υποβάλλονται σε διαδικασία ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, απαλλάσσονται από υπηρεσίες και ασκήσεις, από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής μέχρι την ωοληψία. Η απαλλαγή δεν υπερβαίνει τις είκοσι (20) ημέρες.

7.Οι γυναίκες στρατιωτικοί, από τη γνωστοποίηση της κύησης στην Υπηρεσία και μέχρι τη λήψη της άδειας κύησης - τοκετού, δύνανται να φέρουν πολιτική περι- βολή και απαλλάσσονται από υπηρεσίες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ασκήσεις.

8.Για την υπαγωγή σε μία από τις κατηγορίες του παρόντος άρθρου, ο στρατιωτικός υποβάλει αίτημα στη

Μονάδα - Υπηρεσία του για το οποίο αποφασίζει ο Αρχηγός του οικείου Γενικού Επιτελείου, κατόπιν εισήγησης του οικείου Διοικητή.

9.Σε περίπτωση υπαγωγής σε μία από τις κατηγορίες του παρόντος άρθρου, ο στρατιωτικός δύναται να υποβάλει αίτημα στη Μονάδα ή Υπηρεσία του για κατ' εξαίρεση συμμετοχή σε συγκεκριμένη άσκηση για το οποίο αποφασίζει ο Αρχηγός του οικείου Γενικού Επιτελείου, κατόπιν εισήγησης του οικείου Διοικητή.

Επικοινωνήστε στο 6934613108 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hachalislaw.gr  για εξειδικευμένες πληροφορίες σχετικά με τα ευεργετικά μέτρα που προβλέπονται για τους Στρατιωτικούς, καθώς και για θέματα μεταθέσεων και πειθαρχικών ζητημάτων στρατιωτικού προσωπικού.